Obvezno korištenje zimske opreme od 15.studenog do 15.travnja

Obvezno korištenje zimske opreme od 15.studenog do 15.travnja

Obvezno je korištenje zimske opreme od 15.studenog do 15.travnja bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Na temelju članka 193. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (>> Narodne Novine << Broj 67/08; 48/10; 74/11 i 80/13 ) donesena je ODLUKU O OBAVEZNOJ UPORABI ZIMSKE OPREME NA ZIMSKIM DIONICAMA JAVNIH CESTA U REPUBLICI HRVATSKOJ. Ovom odlukom određuje se obavezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj i to u razdoblju od 15.11. tekuće godine do 15.4. iduće godine.

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.5 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

KORIŠTENJE ZIMSKE OPREME NA CESTI ZAKONSKA JE OBVEZA SVAKOG VOZAČA, A NJEZINO SE NEPOŠTIVANJE KAŽNJAVA!

Kazna za nepoštivanje propisa o zimskoj opremi iznosi 700 kn, a kazna za pravne osobe i fizičke osobe obrtnike koji dozvole da se u prometu kreću vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu ili teretna vozila s priključnim vozilom iznosi od 5.000 do 15.000 kn, odnosno, 1.500 do 5.000 kn za odgovornu osobu.


Email page
Podijeli: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email