Reciklaža auto guma

Gumiimpex-GRP d.d. prva je tvrtka u Hrvatskoj koja 2005. godine započinje djelatnost recikliranja rabljenih auto gumaOsnovni je cilj smanjenje štetnog utjecaja na okoliš uz ponovno korištenje vrijednih svojstava gume. Time se Hrvatska pridružuje zemljama koje nastoje kvalitetno organizirati gospodarenje otpadnim gumama.

Suvremenom tehnologijom od starih, izvoženih guma dobiva se granulat različitih veličina čija je daljnja primjena prisutna u mnogim gospodarskim djelatnostima: od građevinskih, infrastrukturnih, prijevozničkih, poljoprivrednih (stočarskih i vrtlarskih) do sportskih terena raznovrsnih profila i urbanih sredina s uređenim površinama za slobodno vrijeme, dječjim igralištima ali i centrima za rehabilitaciju.

Kapaciteti
Godišnji kapacitet prerade pogona za reciklažu otpadnih guma je obrada 25.000 tona rabljenih guma svih vrsta(automobilske gume od osobnih i terenskih vozila, kombi i teretnih vozila, autobusa, guma od poljoprivrednih strojeva, traktora, viljuškara…). Na prostoru od 85.000 minfrastrukturno opremljenog zemljišta izgrađene su proizvodne hale površine 12.500 m2 te deponija za prihvat otpadnih guma površine 12.000 m2
Sakupljanje otpadnih guma
Na području Hrvatske otpadne auto gume skupljaju se kod ovlaštenih regionalnih skupljača. U pogonu za recikliranje otpadnih guma, prihvat guma organiziran je tijekom cijeloga dana od 7 do 16 sati. Skupljaju se sve vrste auto guma (automobilske gume od osobnih i terenskih vozila, kombi i teretnih vozila, autobusa, guma od poljoprivrednih strojeva, traktora, viljuškara, zrakoplova, radnih strojeva…).
Recikliranje otpadnih guma
Reciklaža guma spada u djelatnosti održivog razvoja jer od rabljenih proizvoda stvara proizvode s novom vrijednosti. Važno je napomenuti da se rabljene gume mogu u potpunosti reciklirati, a njihove kemijske i fizičke osobine čine ih vrijednim sirovinama.

Postupkom mehaničke reciklaže gume se trgaju na komade te postupnim usitnjavanjem prolaze proces separacije u kojem se zasebno odvajaju gumeni dijelovi, čelik i tekstil, što su osnovne komponente sastava svake gume. Istraživanja su pokazala da je mehanički postupak reciklaže otpadnih guma daleko povoljniji za okoliš i prirodu od spaljivanja u energetske svrhe. Upravo reciklažom kroz gumeni granulat koji ulazi u ponovni ciklus uporabe, čuvaju se prirodni resursi.

Otpadne gume preuzimamo bez naknade prilikom zamjene guma u našim vulkanizerskim servisima na adresi:

  • VARAŽDIN, Pavleka Miškine 64c

 kontakt: 042 / 404 515 ; odgovorna osoba: Darko Žganec, voditelj servisa

  • ZAGREB, Slavonska avenija 26/5
  • ZAGREB, Koledovčina 6

 kontakt: 01 / 24 52 944 ; odgovorna osoba: Ivica Kliček, voditelj servisa

Ostala mjesta preuzimanja i sakupljanja otpadnih guma možete pronaći na mrežnim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: http://www.fzoeu.hr/hr/gospodarenje_otpadom/

 


Email page