Zašto recikliramo otpadne auto guma?

Reciklaža guma spada u djelatnosti održivog razvoja jer od rabljenih proizvoda stvara proizvode s novom vrijednosti. Rabljene gume mogu se u potpunosti reciklirati, a njihove kemijske i fizičke osobine čine ih vrijednim sirovinama. Mnoge prednosti koje gume imaju tijekom upotrebe ostaju važeće i kod primjene rabljenih guma u sekundarnoj fazi njihove obrade kada se guma koristi kao materijal za izradu drugih vrsta proizvoda u obliku cijelih guma, komada, granulata ili u obliku prašine.

Postupkom mehaničke reciklaže gume se trgaju na komade te postupnim usitnjavanjem prolaze proces separacije u kojem se zasebno odvajaju gumeni dijelovi, čelik i tekstil, što su osnovne komponente sastava svake gume. U postupku takve reciklaže ne stvara se nikakva daljnja otpadna supstanca, sve je ”upotrebljivo”, a izuzetno je važno da nema nikakvih popratnih ”emisija u okoliš” – u zrak, vodu ili tlo! Istraživanja su pokazala da je mehanički postupak reciklaže otpadnih guma daleko povoljniji za okoliš i prirodu od spaljivanja u energetske svrhe. Upravo reciklažom kroz gumeni granulat koji ulazi u ponovni ciklus uporabe, čuvaju se prirodni resursi.

Gumiimpex-GRP d.d. - pogon za recikliranje otpadnih guma

Gumiimpex-GRP d.d. prva je tvrtka u Hrvatskoj koja 2005. godine započinje djelatnost reciklaže rabljenih auto guma. Osnovni je cilj smanjenje štetnog utjecaja na okoliš uz ponovno korištenje vrijednih svojstava gume.

Suvremenom tehnologijom od rabljenih guma dobiva se granulat različitih veličina čija je daljnja primjena prisutna u mnogim gospodarskim djelatnostima: od građevinskih, infrastrukturnih, prijevozničkih, poljoprivrednih (stočarskih i vrtlarskih) do sportskih terena raznovrsnih profila i urbanih sredina s uređenim površinama za slobodno vrijeme, dječjim igralištima ali i centrima za rehabilitaciju.

Godišnji kapacitet prerade pogona za reciklažu otpadnih guma je obrada 25.000 tona rabljenih guma svih vrsta (automobilske gume od osobnih i terenskih vozila, kombi i teretnih vozila, autobusa, guma od poljoprivrednih strojeva, traktora, viljuškara…). Na prostoru od 85.000 m2 infrastrukturno opremljenog zemljišta izgrađene su proizvodne hale površine 12.500 m2 te deponija za prihvat otpadnih guma površine 12.000 m2.

U pogonu za recikliranje otpadnih guma, prihvat guma organiziran je tijekom cijeloga dana od 7 do 16 sati, a isto tako otpadne gume možete ostaviti i u našim vulkanizerskim servisima u Varaždinu i Zagrebu. Skupljaju se sve vrste auto guma.

 

 

 

Copyright © 2013, GumiImpex - GRP | Mapa stranice