Redoviti pregled pneumatika

Redovitim pregledom vaših pneumatika možete provjeriti kolika je istrošenost guma, koliki je tlak u gumama, oštećenja , nepravilno trošenje i da li su vidljivi tragovi starenja pneumatika. Stoga se preporuča pregled pneumatika jednom tjedno.

Istrošenost guma

Preporučljivo je da redovito provjeravate istrošenost vaših guma.

Postoje dva načina provjere:

  • Provjera s kovanicom  – ako gurnete kovanicu u urez u nadublji urez na gaznom sloju gume i ako se na kovanici počinje nadzirati godina proizvodnje, tada je vrijeme za promjenu vaših pneumatika
  • Još jedan jednostavan način provjere, gotovo svaka guma ima indikatore istrošenosti koji su smješteni u svim glavnim utorima gaznog sloja. Ukoliko površina gaznog dijela gume dođe u ravninu s indikatorom istrošenosti, koja je zakonski propisana i iznosi 1,6 mm, potrebno je zamijeniti pneumatik.

Tlak u pneumaticima

Važno je provjeravati tlak jednom mjesečno jer:

  • Nizak tlak povećava opasnost od oštećenja vaših pneumatika
  • Previsok tlak, više od 20% veći od propisne vrijednosti, može smanjiti vijek trajanja vaših pneumatika za otprilike 10.000 km.
  • Ispravna vrijednost tlaka donijet će vam i uštedu goriva

Tlak u gumama smanjuje se s padom temperature zraka,  stoga osobito zimi pritisak treba češće provjeravati.

Oštećenja pneumatika

Oštećenja na pneumaticima nisu uvijek vidljiva, ali ako dođe do jačeg udarca u rubnik, rupe na cesti ili nekog predmet na cesti potrebno je svakako provjeriti kod svog vulkanizera da li je potreban popravak ili zamijena pneumatika.

Nepravilno trošenje

Nepravilno trošenje pneumatika može biti pokazatelj neispravne geometije ili balansiranja kotača, a može biti i posljedica vožnje s nedovoljno ili previše napuhanim pneumaticima.  Ako primijetite nepravilno trošenje vaših pneumatika posjetite vulkanizerski servis kako biste bili sigurni koji je razlog nepravilnog trošenja pneumatika.

Tragovi starenja pneumatika

Nakon 5 godina korištenja, MICHELIN preporuča pregled pneumatika na godišnjoj razini (uključujući i rezervni kotač) kod vulkanizera.Također preporučamo zamjenu pneumatika koji su stari 10 godina i više, čak i ako se čine prikladnim za upotrebu i nisu dosegli zakonom propisanu granicu istrošenosti. Više na linku: CRO_Fiche_ATM_N_Starenje pneumatika

 

Obavezno mijenjajte auto gume ovisno o sezoni pa tako u zimskom periodu koristite zimske gume, a za ostali dio godine koristite ljetne auto gume. Na taj način štedite ljetne gume od prebrzog trošenja i povećavate upravljivost i sigurnost vašeg vozila u zimskim mjesecima.

 

 

Copyright © 2013, GumiImpex - GRP | Mapa stranice