Izgradnja i puštanje u rad nove fotonaponske elektrane za potrebe proizvodnog pogona Gumiimpex – GRP d.o.o.

16.04.2019

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Za više informacija o EU fondovima posjetite web stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: www.strukturnifondovi.hr

Predmetna investicija odnosi se na izgradnju fotonaponske elektrane za potrebe vlastitog proizvodnog pogona za reciklažu. Trenutna potrošnja električne energije proizvodnog pogona na godišnjoj razini iznosi 5.244.630 kWh i u cijelosti se uzima iz distribucijske mreže HEP-a. Očekivana godišnja proizvodnja energije predmetne sunčane elektrane iznosi 1.864.337 kWh, a kako će se ista koristiti za vlastite potrebe za istu će se količinu smanjiti isporučena energija iz distribucijske mreže, što će značiti uštedu od 35,55% u odnosu na postojeće stanje.

Za ovako veliku proizvodnju, potrebna je i velika površina fotonaponskih modula, ukupno cca 8.750m2. Istovremeno, u krugu pogona recikliraju se velike količine starih auto guma, za što je potrebna i velika manipulativna površina, naročito vezana za vanjsko skladište starih guma (koje su glavna ulazna sirovina).  Elektrana je postavljena nad vanjskim skladištem starih guma na nadstrešnici visine 12 metara. Tako će ispod nadstrešnice ostati skladište starih guma sa svim potrebnim manipulativnim funkcionalnostima, a na nadstrešnici je dobivena korisna površina na koju su postavljeni fotonaponski moduli.

Glavni je cilj projekta podići razinu korištenja obnovljivih izvora energije izgradnjom fotonaponske elektrane na vanjskoj nadstrešnici. Provedbom projekta doprinijeti će se: a)smanjenju potrošnje (uštedi) isporučene energije za 35.55 %; b)povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora u proizvodnom procesu; c)smanjenju emisije CO2 za više od 430 t/god.

Projekt direktno doprinosi smanjenju štetnog utjecaja na okoliš i pozitivno doprinosi održivom razvoju. Sam zahvat na izgradnji predmetne fotonaponske elektrane nema štetan utjecaj na okoliš niti se nalazi na području ekološke mreže, na što se očitovalo nadležno tijelo – Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije. Poduzeće je također ekološki osviješteno te kroz svoje medijske istupe promiče važnost zaštite okoliša i održivog razvoja. Pri nabavi potrebnih komponenata vodilo se računa o zelenoj javnoj nabavi, te usklađenosti s već postojećim normama unutar poduzeća: ISO 14001 i ISO 9001.

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.